Trénink s wattmetrem

  Trénink  

Wattmetr je nejlepším nástrojem, jak realizovat naplnění vašich cílů v cyklistice 

V následujících několika měsících budeme na našich stránkách postupně zveřejňovat články s tématikou watty a trénink. Pokusíme se vám vysvětlovat a předkládat argumenty a témata proč používat wattmetry v tréninku i při závodech. Věříme, že tím pomůžeme mnoha cyklistům ujasnit si spoustu otázek ohledně tréninku s watty. A některé články budou i reagovat na aktuální otázky od vás k této problematice. 

 Motto: “Wattmetr je nejefektivnější nástroj, jak se stát na kole rychlejším” Joe Friel 


O tom, že je používání wattmetru v tréninkovém procesu cyklisty krok správným směrem, není pochyb. Důkazem nám může být pohled na kola závodníků světové špičky- dnes pravděpodobně již nenajdete profesionální tým, který by wattmetry nepoužíval. V době, kdy se řeší tzv. „marginal gains“, je jisté, že by profesionálové nepoužívali něco, co nemá smysl. Hlavním smyslem sportovců je zlepšovat svou výkonnost a řídit ji tak, aby kulminovala v době, kdy je to žádoucí. V tomto směru veškeré zkušenosti ukazují, že jsou wattmetry aktuálně tím nejlepším dostupným nástrojem k dosažení takového cíle. Opakovaně se též ukazuje, že nové zavedení wattmetru do tréninkového procesu vedlo ke zlepšení i u takových závodníků, kteří trénují mnoho let a již byli přesvědčeni, že jsou na vrcholu svých možností. Sledování výkonu se ukazuje jako krok správným směrem nejen u cyklistů, ale i u triatlonistů a v poslední letech se díky novým technologiím rozvíjí dokonce i u běžců. 


 Naštěstí je pryč doba, kdy byly především pro svou extrémní cenu wattmetry dostupné pouze pro velmi úzkou skupinu elitních sportovců. Dnes se přístroje pohybují na cenové hladině, která je přístupná pro většinu nadšených amatérů. A pokud jde sportovci o skutečné zvýšení svého výkonu, tak je nákup wattmetru mnohem lepší investicí, než je např. nákup drahých karbonových kol či nákup nového rámu, který je o 100g lehčí, než jeho předchůdce.


Je však třeba přiznat, že wattmetr je jen pro cyklisty, kteří to myslí s tréninkovým procesem vážně. Přístroj a především jeho výstupy se stanou přesným obrazem, jak poctivě k tréninku přistupujeme. Navíc, a to je důležité, si většina novopečených majitelů wattmetrů s daty, která jim přístroj poskytuje, neporadí tak, aby byla smysluplně využita. „Věda“ okolo wattmetrů je dnes již natolik rozsáhlá, že k tomu, aby byl přístroj správně využit, je třeba značného objemu znalostí. A získat tyto znalosti trvá řadu měsíců či spíše let pečlivého studia problematiky, navíc trenér musí vlastnit a umět ovládat speciální software, který mu při hodnocení výkonů pomáhá. Je jisté, že většina závodníků nechce svůj čas věnovat studiu, ale chce jezdit na kole a po tréninku má jiné starosti, než se zanořit do cizojazyčně psaných knih a vědeckých prací (v českém jazyce nejsou bohužel prakticky k dispozici). Jinými slovy- většina majitelů wattmetrů potřebuje dobrého trenéra. Wattmetr se pro vás nesmí stát pouze nákladnou ozdobou vašeho závodního stroje, nesmí se stát pouze zdrojem informace typu „podívej, kolik wattů právě jedu“. 

V rozhodování, zda si přístroj pořídit a zda spolupracovat s trenérem či bez, vám pomohou argumenty, kterým se budeme věnovat podrobněji v následujících článcích na našem webu. 


Aleš Kroužecký 

Karel Martinek